Бившият президент на Франция Жак Ширак ще гласува за кандидатa на социалистите Франсоа Оланд на първи рунд от президентските избори във Франция, който ще се проведе в събота (21 април).
Това е казал източник, близък до президента, съобщава Би Би Си.

В своите мемоари Ширак критикува колегата си Саркози.

Миналия юли той заяви, че ще гласува за Оланд, но по-късно след последвалите критики от политически привърженици, Ширак заяви, че се е шегувал.
Анализатори са на мнение обаче, че той иска да отмъсти на наследника си за понесените обиди.

„Жак Ширак е искрен като казва, че ще гласува за Франсоа Оланд", посочва писателят и историк Жан-Люк Баре, помагал на експрезидента в писането на мемоарите му.
„Посещавам го често, обядваме и вечеряме заедно. След четири години дискусии, вярвам, че съм сред хората, които най-добре знаят какво мисли той", допълва Баре, цитиран от в. „Паризиен".

Във вестника се изказва предположение, че въпросът е разделил семейство Ширак. Синът и дъщерята на експрезидента се смята, че са последователи на баща си в подкрепата за Оланд, докато съпругата му - Бенедет се появи на митинги в подкрепа на Саркози.

Смята се, че отношенията между Ширак, който бе президент в периода 1995-2007 г. и неговия наследник и тогавашен съюзник Саркози, отдавна се обтегнати. Според слуховете, Ширак негодува срещу Саркози, когото познава още от времето, когато е бил кмет на Париж, заради това, че не го е подкрепил на изборите през 1995 г., когато бива избран за президент.
След преизбирането му през 2002 г. Саркози пък се шегуваше със слабостта на Ширак към Япония и сумото.

Проучване на общественото мнение, публикувано вчера, дава по 27% подкрепа на двамата съперници - Саркози и Оланд за първи тур на президентските избори, който ще се проведе в събота.