Френската козметична компания "Ив Роше" е оттеглила жалбата си срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и брат му Олег, които тази седмица бяха обвинени в измама, съобщи руският опозиционен вестник "Новая газета", цитиран от АФП.

Във вторник руският Следствен комитет обвини Алексей и Олег Навални в присвояване на 26 млн. рубли (592 хил. евро) от "Ив Роше" и над 4 млн. рубли (91 хил. евро) от руската фирма МПК. Те са заподозрени и в изпиране на 21 млн. рубли (478 хил. евро).

Според "Новая газета" генералният директор на руския филиал на "Ив Роше" - Брюно Льопру, е оттеглил жалбата си, подал е оставка и е напуснал Русия.

Изданието не уточнява кога е станало това, нито да цитира източници.

Говорителка на руския филиал на компанията потвърди, че Льопру е подал оставка, но заяви, че не знае къде се намира той.

Братя Навални са разследвани за измама срещу френската компания от декември 2012 г. През април започна разследване срещу тях и във връзка с руската фирма МПК.

"Сега става ясно защо двата казуса са били обединени. Единствената цел е да има поне една жертва и законово основание за започване на дело", пише "Новая газета".

37-годишният адвокат Алексей Навални е блогър, който се бори с корупцията в Русия, и един от лидерите на руската опозиция. Бил е задържан и разследван многократно и неотдавна бе осъден на пет години затвор условно.

Навални отхвърля обвиненията и ги определя като опит на Кремъл да му затвори устата, отбелязва АФП.