Френски антитерористи арестуваха 10 души по подозрение за заговор срещу джамии и политици, включително говорител на правителството, коментира за АФП източник, близък до разследването, съобщава Франс 24.

Арестите на заподозрените на възраст 17-25 години са извършени в района на Париж и Югоизточна Франция като част от разследване на крайнодесни активисти, каза източникът.

Деветте мъже и една жена са заподозрени във връзки с 21-годишния Логан Александър Нисин, бивш боец ​​от крайнодясната група Action Francaise Provence, който е арестуван през юни, каза източникът. Арестуваната жената е майката на Нисин.

Полицейските разследвания са разкрили "намерения за извършване на насилствени действия", чиито подробности остават неясни, каза съдебен източник, но това включва "място за поклонение, политик, мигрант, трафик на наркотици".

Друг източник посочи набелязаните политици като говорителя на правителството Кристоф Кастанер и лидера на радикалната левица Жан-Люк Меленшон.

Говорител на Меленшон коментира, че бившият кандидат за президент "не е бил информиран и исканията за защита по време на законодателните избори са били отхвърлени".

Смята се, че заподозрените, задържани за връзка с терористи, също планират заговор срещу мигранти, както и срещу джамии. "Те бяха в най-ранните етапи на планиране", каза източник.

Нисин бе арестуван близо до Марсилия на 28 юни, след като обяви, че планира да атакува чернокожи, джихадисти, мигранти и "измет".

Един от източниците на разследването каза, че разследващите са установили, че Нисин е имал намерението да изпълни заплахите си.

Нисин привлече вниманието на френските власти като администратор на страница във Фейсбук, прославяща неонациста Андерс Брайвик, който уби десетки през 2011 г. в Норвегия.