Френски политици подкрепят Мари Лагер, която е ударена от мъж на когото казва да млъкне, след като й подсвирква на улицата, съобщава "Гардиан".

Те определят нападението като "неприемливо", "бунт" и "недопустимо поведение". "Пълна солидарност! Благодаря ви Мария Лагер за вашата смелост! Спрете тормозът!", пише кметът на Париж Ан Идалго за 22-годишната студентка по архитектура Лагер.

Кадри от от охранителна камера, споделени онлайн от Лагер показват, че е до кафе в Париж, когато един човек й казва нещо. Няма аудиозапис, но Лагер твърди, че мъжът издава "неприлични звуци, коментари и подсвиркване", на които тя отговаря "Млъквай".

След като се разминават, видеото показва, че мъжът се обръща и хвърля пепелник към Лагер, който не я уцелва, след което тръгва целенасочено към нея и я удря в главата, така че тя се препъва и пада върху стъклената преграда на кафето.

Парижката прокуратура започна разследване на инцидента, но засега нападателят не е идентифициран.

Други френски политици също подкрепят Лагер. Френският министър на равенството Марлен Шиапа пише на Туитъ: "Не е приемливо във Франция през 2018 г. жените да бъдат удряни на улицата, защото отказват да бъдат обиждани, когато ходят. Това е основен въпрос за свободата. "

Шиапа, която успя да прокара в парламента законодателни промени през май, въвеждайки глоби за сексуален тормоз на улицата и обществения транспорт, също поздрави Лагер, наричайки я "смела".

Александра Кордебард, кмет на 10-ти район в Париж, пише: "Изцяло подкрепям Мари Лагер ... За съжаление това, което е преживяла, е твърде често ..."

Ален Озет, кмет на Реа, на юг от Париж, пише, че "е време мъжете, особено избраните на длъжностни, да осъдят с най-голяма твърдост неприемливото поведение на някои".

Политиците споделят тези публикации с различен хаштаг, сред които #BalanceTonPorc, френската версия на #MeToo. Със същия хаштаг жени, живеещи във Франция, споделят онлайн историята на Лагер и разказват, че подобни ситуации са твърде разпространени в страната.

Лаура Хъли, която работи за британското посолство в Париж, пише, че е нападната на улица в Париж миналият месец. Тя допълва, че нейна приятелка, британска журналистка, Катрин Бенет "буквално е ударена, когато се опълчва на агресора си".

Бенет също пише за нападението над Лагер: "Не за първи път, нито за последен път това се случва на жена на улицата (и то в средата на деня). И мъже ме питат защо казвам, че се страхувам от тях ..."