Френските власти предупредиха, че продаваните без рецепта противовъзпалителни лекарства могат да влошат здравето на хората с коронавирус, пише "Гардиън".

Министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран, който е квалифициран лекар и невролог, написа в "Туитър": "Вземането на противовъзпалителни (ибупрофен, кортизон...) може да се превърне във фактор, който да утежни инфекцията. В случай на температура, вземайте парацетамол. Ако вече сте вземали противовъзпалителни лекарства, потърсете съвет от личния си лекар".

И Франция затваря магазините, ресторантите, кината

И Франция затваря магазините, ресторантите, кината

Мярката беше обявена от премиера на страната Едуард Филип

Здравни експерти подчертават, че е известно, че противовъзпалителните лекарства носят риск за тези с инфекциозни заболявания, тъй като намаляват отговора на имунната система на тялото.

Министерството на здравеопазването добави, че пациентите трябва да вземат парацетамол, защото "ще намали температурата без да се контраатакува възпалението".

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция забрани пътуванията, затвори училищата и наложи други мерки

Френските граждани са задължени да се консултират за рисковете с фармацевтите от средата на януари при купуване на обезболяващи, включително ибупрофен, парацетамол и аспирин.

Във Франция са потвърдени повече от 4400 случая и 91 починали.

Веран съобщи, че вирусът се разпространява бързо, но 98% от заразените са се възстановили.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 152 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 5700. Регистрирани са случаи в 141 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 156 000 случая и над 5800 починали.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".