Правителството на Франция подготви за "рекордно време" проектозакон за прилагане на предложените от френския президент Еманюел Макрон отстъпки на протестното движение "жълтите жилетки", информира ДПА.

Законопроектът беше обсъден на среща на кабинета тази сутрин с цел да бъде изпратен в парламента по обяд, съобщи говорителят на правителството Бенжамен Гриво.

Транспортен хаос заради "жълтите жилетки" във Франция

Транспортен хаос заради "жълтите жилетки" във Франция

Магистрали в страната са в тежко състояние след продължаващите седмици наред протести

Представителят поясни, че между 3,8 и 5 милиона домакинства ще получават по 100 евро отгоре на месец държавни плащания за нископлатени работници. Други 3,8 милиона домакинства ще печелят допълнителни 325 евро на година от възстановяването на данъчни облекчения за пенсионерите, които получават под 2 000 евро на месец.

Проектозаконът също ще покрива обещанията на Макрон да се позволи на работодателите да плащат освободени от данъци бонуси в края на годината и да не се облагат с данъци и такси заработените средства при извънреден труд.

Протестите бяха организирани в средата на ноември в отговор на план на правителството да повиши такси върху горивата. Но под натиска на уличните протести властите се отказаха от намерението си. Недоволните французи настояват за по-високи заплати, данъчни съкращения и конституционна поправка, която да позволи на избирателите да инициират референдуми по политически проблеми.

€10 млрд. са загубите за Франция от протеста на жълтите жилетки

€10 млрд. са загубите за Франция от протеста на жълтите жилетки

Париж обмисля референдум по исканията на протестиращите

Гриво поясни, че дългосрочният отговор на Макрон към движението, национален консултативен процес с широк набор от обществени политики, трябва да завърши до средата на март.

115 арестувани на съботния протест на "жълтите жилетки" в Париж

115 арестувани на съботния протест на "жълтите жилетки" в Париж

Около 3000 души са взели участие в поредната демонстрация