Френско изследване показва, че пациентите с коронавирус имат "краткосрочен имунитет", пише "Дейли телеграф".

Институт "Пастьор" е потвърдил, че заразени с коронавирус, дори и с леки симптоми, се сдобиват с имунитет срещу повторно заразяване най-малко краткосрочно.

В изследването са включени 160 здравни работници от две университетски болници в Страсбург, които са с положителна проба за Covid-19 с леки симптоми. Никой от тях не е бил хоспитализиран.

Месец по-късно 159 от здравните работници са показали наличие на антитела.

Професор Арно Фонтане, който ръководи изследването в Институт "Пастьор", коментира пред "Франс интер": "Още по-интересно е, че ние гледахме за неутрализиращи антитела, които ние знаем, че осигуряват защита срещу, да кажем повторна инфекция. И тук, месец по-късно, ние ги открихме в тях, в 98% от хората, които са били инфектирани със SARS CoV-2 - резултатите наистина са добра новина".

До този момент не се знаеше какъв процент от заразените с коронавирус развиват антитела.

"Фактът, че имат защитни антитела месец след появата на симптомите навежда на мисълта, че те е много вероятно да са защитени от повторна инфекция, ако бъдат изложени още веднъж на коронавирус", продължи Фонтане.

Докато няма съмнение относно имунитета, той каза, че все още не ясно колко дълго ще се запази, предполагайки, че може би е "от няколко седмици до няколко месеца" при леки случаи.