Японски суперкомпютър, който е обявен за най-бързия в света, използва своя изключителен капацитет за идентифициране на потенциални лечения за новия коронавирус (COVID-19).

Япония тази седмица си възвърна първото място за първи път от 2011 г. насам, слагайки край на години на американско и китайско превъзходство в сайта TOP500, който проследява развитието на мощността на компютърната обработка.

Японският суперкомпютър Fugaku е най-бързият в света

Японският суперкомпютър Fugaku е най-бързият в света

Той е на първо място в класацията Top500

Японският суперкомпютър Fugaku може да извършва повече от 415 квадрилиона изчисления в секунда, 2,8 пъти по-бързо от системата Summit, разработена от Националната лаборатория Oak Ridge в САЩ, която заемаше първото място, когато обявяваните два пъти годишно класации бяха публикувани последно през ноември.

Разработен през последните шест години от японския технологичен гигант Fujitsu and Riken, подкрепян от правителството изследователски институт в западния град Кобе, Fugaku включва 150 000 високоефективни преработвателни единици и може да тества хиляди вещества седмично.

Суперкомпютрите, които са повече от 1000 пъти по-бързи от обикновения компютър, могат да се използват за симулиране на ядрени експлозии, извършване на виртуални тестове на оръжия и моделиране на климатични системи.

В сеизмично активна Япония, Fugaku ще моделира въздействието на земетресение и цунами и ще очертае пътищата за бягство, пише бизнес изданието Nikkei.

Въпреки че той няма да работи на пълни обороти до следващата година, експертите се надяват суперкомпютърът, който струва 130 млрд. йени (1,2 млрд. долара) да помогне за идентифициране на лечение за COVID-19 от около 2000 съществуващи лекарства, включително тези, които тепърва ще достигат етапа на клиничното изпитване.

Машината вече е извършила симулации за това как дихателните капчици се разпространяват в разделени офисни помещения и в претъпкани влакове, когато прозорците на вагона са отворени.

"Надявам се, че авангардната информационна технология, разработена за Fugaku, ще допринесе за голям напредък по отношение на трудни социални предизвикателства като COVID-19", казва в изявление Сатоши Мацуока, който е ръководител на центъра за изчислителни науки на Рикен.