Покойната аржентинска футболна легенда Диего Марадона беше погребан близо до гробовете на родителите си в частно гробище в Буенос Айрес.

Тялото му беше пренесено от Casa Rosada ("Розовия дом"), правителствения дворец в историческия център на Буенос Айрес, до гробището Jardin de Bella Vista, където само роднини и близки приятели присъстваха на церемонията.

Хиляди фенове се струпаха по маршрута на погребалното шествие, за да отдадат последната си почит на футболната легенда.

Почина Диего Марадона
Обновена

Почина Диего Марадона

Той е издъхнал от сърдечен арест

По-рано хиляди хора бяха дошли в правителствения дворец, за да се сбогуват с Марадона, който почина на 60-годишна възраст в сряда.

Според телевизиите TyC и ESPN тялото на Марадона е пристигнало в Casa Rosada около 5 часа сутринта тамошно време. През нощта се е провела частна церемония за семейството и приятелите.

Странични хора можеха да присъстват от 6 до 16 часа. Но много от тях пристигнаха на площад "Де Майо", пред Casa Rosada, часове преди това, за да пеят с всички сили в чест на Марадона.

Около 30 минути преди вратите да се отворят, огромна тълпа вече беше подредена и имаше засилено полицейско присъствие.

Тридневен траур в Аржентина за Марадона

Тридневен траур в Аржентина за Марадона

Легедата си отиде на 60 години

На малки групи от 20 души беше позволено да влязат в сградата на правителството, за да си кажат последното сбогом. Видимо разчуствани, мнозина хвърляха цветя, фланелки и други малки подаръци върху ковчега на Марадона.

Някои се наредиха на опашки в продължение на часове за възможността да минат за кратко покрай ковчега, украсен с футболни фланелки и национално знаме.

Мнозина се прекръстиха и се чуха викове "Благодаря ти, Диего" или "Обичам те, Диего".

По-късно през деня някои фенове влязоха със сила в Casa Rosada, показаха телевизионни репортажи.

Те се изкачиха през оградата на входа, очевидно защото се страхуваха, че няма да бъдат допуснати да видят ковчега му и да отдадат последна почит.

Сблъсъци в Буенос Айрес между полиция и фенове, сбогуващи се с Марадона

Сблъсъци в Буенос Айрес между полиция и фенове, сбогуващи се с Марадона

Марадона ще бъде погребан още днес

Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпата, докато вътре в двореца ковчегът на Марадона беше преместен на по-безопасно място в друго помещение.

Междувременно избухнаха сблъсъци близо до президентския дворец. Разгневени фенове хвърляха камъни и бутилки по полицията, която реагира с гумени куршуми и водни оръдия.

Марадона получи сърдечен арест в сряда, като лекарите не са успели да го спасят.

Адвокатът на Марадона Матиас Морла написа в "Туитър", че ще поиска разследване на смъртта. Той твърди, че в дома на Марадона е имало медицинска помощ, но е имало огромни закъснения, включително след повикване на линейка.

"Необяснимо е, че в продължение на 12 часа приятелят ми не получи внимание от здравния персонал. Линейката отне повече от 30 минути, за да пристигне", пише той.

"Този ​​факт не може да се пренебрегне и ще поискам разследване. Както Диего ми казваше: ти си мой войник, действай без милост. За да опиша Диего в този момент на дълбока тъга: той беше добър син, най-добрият играч в историята и честен човек", изтъкна адвокатът на Марадона.

Марадона, който изведе Аржентина до купата на Световното първенство през 1986 г., претърпя операция от кръвоизлив в мозъка по-рано този месец.

Футболната легенда е масово смятан от футболните фенове като един от най-великите играчи в историята на футбола.