Лидерите на Г-20, най-големите световни икономики подкрепят "доброволното лицензиране" на патентите за ваксини COVID-19, показват проектозаключенията от срещата на върха, омаловажават натиска на САЩ за освобождаване и по-ранни ангажименти за предоставяне на повече средства на Световната здравна организация, съобщава "Ройтерс". 

Проектът на документа, видян от "Ройтерс", изброява ангажиментите на страните от Г-20 и други страни и трябва да бъде приет в петък на Глобалната здравна среща в Рим, едно от най-големите тазгодишни събития за координиране на глобалните действия срещу пандемията.

Проектът, който все още е обект на промени, е резултат от компромис между експерти от страните от Г-20, които остават разделени по отношение на отказа от правата на интелектуална собственост за ваксините COVID-19.

Администрацията на Байдън по-рано през май се присъедини към Индия, Южна Африка и много други развиващи се страни, призовавайки за временен отказ от патенти за ваксините COVID-19, с надеждата, че това ще увеличи производството и ще позволи по-справедливо разпространение в целия свят.

Но Европейският съюз и други страни, произвеждащи ваксини, изказаха съмнения, като заявиха, че премахването на ограниченията за износ на САЩ за ваксинални суровини, трансферът на ноу-хау и доброволното сътрудничество между производителите на ваксини биха осигурили много по-бързо нарастване на глобалното производство.

Проектозаключенията на здравната среща на върха отразяват тези различни виждания и не споменават отказ от патент.

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Позиция на Белия дом

Вместо това лидерите на Г-20 трябва да се ангажират с "обединяване на патенти", което е по-малко радикална мярка за насърчаване на споделянето на патенти. Това все още е "недружелюбен" ход за фармацевтичните компании, каза индустриален експерт, но далеч по-малко екстремен от отказа от патент.

В рамките на патентно обединение, производителите на лекарства доброволно решават да споделят лицензи за производството на своите продукти в по-бедните страни.

В заключенията на срещата се подчертава, че лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават "доброволно лицензиране, трансфер на технологии и знания и обединяване на патенти".

Заключенията могат също да нанесат удар на СЗО и нейната схема за ускоряване на разпространението на ваксини, лекарства и тестове COVID-19 в целия свят.

Глобалните лидери потвърждават подкрепата си за схемата, известна като ACT Accelerator, но се въздържат от явен ангажимент да я финансират изцяло. Те "подчертават необходимостта да се намали недостигът на финансиране със справедливо разпределение на тежестта", се казва в проектодокумента и призовават за "стратегически преглед" на схемата.

Това представлява основно разводняване на първоначалния проект, в който лидерите изрично се ангажираха за първи път за "справедливо и пълно финансиране" на схемата.

Оригиналният проект, видян и от "Ройтерс", е по-силно повлиян от Европейската комисия, която е един от домакините на срещата на върха, заедно с италианското правителство, което председателства Г-20 тази година.

Говорител на ЕК отказа да коментира.

Макрон и Меркел настояват САЩ да изнасят COVID ваксини

Макрон и Меркел настояват САЩ да изнасят COVID ваксини

"Спешността не е в патентите, а в производството на повече ваксини и по-голяма солидарност"

Схемата на СЗО стартира през април 2020 г. и все още е значително недофинансирана. От над 34 милиарда долара, които тя се стреми да разработи, набави и разпространи анти-COVID ваксини и лекарства по света, все още липсват 19 милиарда долара.

В проектодокумента се казва, че COVAX, който е стълбът на схемата, фокусирана върху ваксините, трябва да се използва за споделяне на ваксини. Първоначално COVAX е замислен да купува дози за по-бедните нации, но решенията на по-богатите държави да определят приоритетите за собственото си население са допринесли за недостиг в по-слабо развитите страни дори за здравните работници и най-уязвимите.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви в понеделник, че светът е достигнал до ситуация на "ваксинен апартейд". "Големият проблем е липсата на споделяне. Така че решението е повече споделяне ".

В новата версия на заключенията от срещата на върха се казва също, че СЗО трябва да бъде "финансирано по подходящ, устойчив и предвидим начин", за да предотврати и реагира на бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването.

Първоначалният проект е много по-амбициозен и настояваше за "напълно финансирана, независима и ефективна" СЗО.

Настоящата система за финансиране на СЗО се възприема като забавяне на агенцията на ООН, която разчита на редовни вноски от самите страни, които наблюдава за здравната готовност.

Голяма част от нейното финансиране идва също от частни и публични участници, които решават как да се изразходват парите, които дават, намалявайки независимостта на СЗО.

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

Втората година на пандемията може да е по-смъртоносна от първата