Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел призоваха САЩ да отменят ограниченията си върху износа на ваксини срещу COVID-19 и съставките, необходими за производството им, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

"Спешността не е в патентите, а в производството на повече ваксини и по-голяма солидарност. Европа, която беше критикувана дълго време, е най-големият производител на ваксини и най-отвореният континент", подчерта Макрон.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите

По този начин Макрон потвърди по-ранно свое изявление, в което изтъкна, че има по-важни стъпки от отказването от патентни защити за ваксините, което би могло да увеличи темпото на имунизациите.

От своя страна Меркел призова САЩ да изнасят ваксини срещу COVID-19, произведени на тяхна територия, "сега, когато сериозна част от американското население е ваксинирано".

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Позиция на Белия дом

"Надявам се, че можем да стигнем до свободен обмен на компоненти и отваряне на пазара за ваксини", отбеляза Меркел. Тя също така подчерта, че Европейският съюз е изнесъл голяма част от ваксините, произведени на негова територия, и че това трябвало "да бъде правилото".

По-рано Германия отхвърли предложението на САЩ за отказ от патентна защита на ваксините, като настоя, че интелектуалната собственост не била проблем, когато става въпрос за темповете на ваксинация срещу COVID-19.

Компании от САЩ искат строг патент за РНК ваксините

Компании от САЩ искат строг патент за РНК ваксините

Натиск в условия на пандемия