Министрите на търговията от Г-20 се договориха за координирани действия срещу последиците от коронавируса на извънредна видеоконференция в понеделник, предаде "Ройтерс".

Те се събраха, за да обсъдят се справят с удара върху световната търговия от пандемията на коронавирус.

Лидерите на Г-20 обещаха миналата седмица да внесат над 5 трилиона долара в световната икономика, за да ограничат загубата на работа и доходи от коронавируса.

Те заявиха, че ще осигурят доставката на жизненоважни медицински консумативи и други стоки.

Но те спряха да призовават за прекратяване на забраните за износ, които много страни, включително членове на Г-20 Франция, Германия и Индия, приеха за лекарствата и медицинските консумативи. Липсата на защитна екипировка излага на риск лекарите и медицинските сестри.

Много страни разчитат на Китай, първоначалния източник на епидемията, за лекарствените съставки и сега се борят да избегнат недостиг след мерки за блокиране, предизвикани от епидемията, задържаха доставки и забавени доставки.

След министерската среща се очакваше изявление, на което също бяха поканени представители на Световната здравна организация, Световната търговска организация и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Японският министър на търговията каза на колегите, че публичният и частният сектор трябва да избягват спирането на мрежите за доставка, за да се даде възможност за бързо възобновяване на икономическите дейности.

Коронавирус: 359 102 случая и над 23 000 починали в Европа

Коронавирус: 359 102 случая и над 23 000 починали в Европа

Потвърдени са 359 102 случая, а починалите са 23 461

Юсеф Ал Бенян, председател на саудитския бизнес, който ангажира световната бизнес общност, каза, че коронавирусната криза е доказала важността на трансграничната търговия, която според него ще бъде жизненоважна за икономическото възстановяване.

Всяка държава от Г-20 трябва да отговори на своите местни изисквания, но това не трябва да компрометира доброто състояние на свободната търговия в световен мащаб, което ще бъде от полза за всички", добави той.

Коронавирусът е заразил над 720 000 по целия свят и е убил около 34 000 души.

Очаква се да доведе и до глобална рецесия.

Организацията на обединените нации заяви, че развиващите се страни ще се нуждаят от 2,5 трилиона долара подкрепа за тази година, за да се изправят срещу икономическата криза.