Израелският министърът на отбраната Бени Ганц покани  палестинския лидер Махмуд Абас на среща, за да обсъдят плана на американския президент Доналд Тръмп. Той заяви, че е готов за такава среща незабавно, на всяко място, избрано от Абас.

"Няма да продължим да чакаме палестинците. Ако те кажат "не" завинаги на всичко, тогава ще бъдем принудени да продължим напред без тях. Но ако проявят желание за това, аз съм готов да пътувам утре сутринта при него Абас за Рамала, за да говоря с него и да се опитам да го убедя да прокара този план напред", подчерта той.

Според него, палестинците продължават да отхвърлят диалога, а това не е разумно.

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Съпротивата гледа на плана за анексия като обявяване на война

"Няма да вземем палестинци на наша територия; няма да навредим на човешките права или правото на движение. Ще работим в координация с регионалните страни и сме в контакт с тях. Няма да застрашим мирните споразумения.", декларира той, седмица преди да започне планът за анексия на Западния бряг.

Той също така се опита да успокои Йордания, като подчерта, че Израел иска да работи с международната общност и с всички страни от региона за запазване на мирните споразумения.

Припомняме, че днес движението Хамас предупреди, че ако Израел пристъпи към анексиране на Западния бряг, това ще бъде считано за "обявяване на война". Групировката предупреди еврейската държава, че ще плати "безпрецедентна цена",