Как се нарича държава, в която почти един на 10 възрастни има медицински дългове и счупена кост може да ви тласне към фалит? Страна, в която град с повече от 160 000 жители няма безопасна питейна вода в продължение на седмици? Държава, в която продължителността на живота спада за втора поредна година и бедните хора продават кръвната си плазма, за да свързват двата края? Страна, в която майчината смъртност на чернокожите жени в столицата е почти два пъти по-висока от тази на жените в Сирия?

Наричате я една от най-богатите страни в света, пише "Гардиън".

САЩ са втората най-богата страна в света (наскоро изпреварени от Китай), когато погледнете националните баланси. Това е най-голямата икономика в света, когато погледнете БВП. И е дом на някои от най-богатите хора в света. По всички тези мерки за напредък САЩ се справят страхотно. По други показатели обаче нещата не са толкова розови.

Наскоро ООН понижи САЩ до 41-во място от 32-ро място в глобална класация, базирана на целите им за устойчиво развитие. Като всичко, свързано с ООН, този индекс е сложен, но по същество е фокусиран върху качеството на живот на обикновените хора, а не върху създаването на богатство. И по този показател САЩ са точно след Куба и точно над България. САЩ "се превръщат в "развиваща се страна", каза миналата седмица един икономист от MIT въз основа на този индекс.

Ако четете това от другата страна на Атлантика, нещата не са много по-добри. Анализ във "Файненшъл таймс" миналата седмица установи, че "при сегашните тенденции средното словенско домакинство ще бъде по-добре от британското до 2024 г., а средното полско семейство ще продължи напред преди края на десетилетието."

По същество анализът заключава, че неравенството в доходите в САЩ и Обединеното кралство е толкова огромно, че двете нации трябва да бъдат класифицирани като бедни страни с някои много богати хора. Повечето от които изглежда са в правителството, допълва "Гардиън".