Протестиращи блокираха пътищата в района на гръцкото село Псарадес. Там по-рано днес беше подписан договорът между Гърция и Македония за решаване на спора за името, съобщи БНР.

Група недоволни от подписаното споразумение, са спрени от полицията. Те са искали да достигнат до мястото на официалната церемония.

Главната опозиционна партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ, която смята, че договорът противоречи на националните интереси, организира протестен марш в Битоля.

Засиленото полицейско присъствие на специални части за борба с безредиците не спря протестиращите срещу договора със Скопие за новото име на Македония.

Общо 80 автобуса с протестиращи от Солун и други градове от Северна Гърция пристигнаха днес в района. Те шестваха, носейки символична бесилка и черни знамена като знак, че с действията си гръцкият кабинет погребва страната.

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

По данни на полицията, към момента няколко стотин протестиращи в село Бигла са блокирали пътя към най-големия град в района на Флорина. По-рано до сблъсъци в района на селцето Писодери група протестиращи опита да пробие полицейския кордон, за да достигне до Псарадес. Органите на реда успяха да ги спрат със сила и сълзотворен газ.

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, обясни българският външен министър

По предварителна информация се очакваше, че след подписването границата между Гърция и Македония ще бъде блокирана. Въпреки това гръцките медии съобщават, че граничният пункт близо до Битоля е отворен.

В Битоля има протест срещу договора.