Най-интензивната гореща вълна за годината е в Югоизточна Европа, като най-високите температури между 42 до близо 45 градуса са регистрирани от южна Италия през Гърция до западна Турция през последните няколко дни, съобщава "Грийк сити таймс".

С настъпването на началото на август горещата вълна се очаква да се засили още повече и може да предизвика най-високата в Европа температура, регистрирана някога.

В понеделник или вторник може да се достигне връх около 47 градуса. Заплаха от горски пожар се развива в Турция, части от Гърция и Сицилия.

Докато юли беше много горещ в южните и югоизточните части на европейския континент, месецът завърши с екстремни жеги тази седмица и градусите продължиха да се увеличават през почивните дни.

Най-лошите горещини са се развили в Южна Италия, Гърция и Турция, както и в околните страни Албания, Северна Македония, Косово, Южна Сърбия и България.

Температурите постепенно се повишаваха след вторник с интензивна гореща вълна над Средиземноморието и Балканския полуостров. Досега наблюдаваните максимални температури бяха до близо 45 градуса, като бяха най-горещите последните 2 дни.

Тъй като навлизаме в първата седмица на август, горещата вълна се очаква да се увеличи още повече.

Прогнозираните максимални температури в части от южния Балкански полуостров се очаква да се изкачат много близо до рекорда за горещина за всички времена от понеделник до четвъртък.

Пожарът на популярния острво Родос, който избухна в неделя, продължава извън контрол в понеделник поради силен вятър, съобщиха от пожарната, съобщава ДПА.

Хотелските съоръжения на Родос засега не са засегнати, но на три села в западната част от столицата на острова е наредено да се евакуират. В неделя вечерта имаше временни прекъсвания на тока в големи части на острова. Противопожарни самолети и хеликоптери са разгърнати за да овладеят пламъците, съобщи държавната телевизия ERT.

Не е ясно кога ще отшуми жегата, някои метеоролози се опасяват, че високите температури могат да продължат до две седмици.

Няма данни за пострадали българи при пожарите в Пелопонес

Няма данни за пострадали българи при пожарите в Пелопонес

Посолството ни в Атина следи ситуацията