Миналогодишното рязко покачване на цените на природния газ в Европа, което неизбежно удари цените на електроенергията, остави лошо наследство за гръцките домакинства и предприятия, пише Костис Стамболис кореспондент на Financial Mirror в Атина.

Тъй като лятото отстъпи място на есента, цените на електроенергията се повишиха в цяла Европа, включително Гърция, движени от безпрецедентното покачване на цените на газа. Газът се използва широко за производство на електроенергия в целия континент и покачването на цените бе прехвърлено към електроенергията.

Въпреки това, до края на ноември рязко скачащите цени на електроенергията на едро повлияха на цените на електроенергията на дребно.

Според Гръцкия статистически орган (ELSTAT) цените на електроенергията на дребно през декември 2021 г. са се повишили с 45% на годишна база, като част от увеличението не е прехвърлено на потребителите благодарение на държавни субсидии.

Сметките за ток за ноември и декември скочиха нагоре.

Допълнителните месечни разходи за домакинство, което консумира 600 киловатчаса на месец, се оценява на около 80 евро за ноември - и това след държавната субсидия от 39 евро.

Допълнителните разходи за декември бяха още по-високи - 100 евро, а домакинствата се очаква да получават завишени сметки поне до април.

В момента правителството следва подход стъпка по стъпка, който предвижда ежемесечно справяне с проблема.

Министърът на финансите Христос Стайкурас отхвърли каквото и да е намаляване на ДДС, тъй като това би "провалило бюджета".

Говорителят на правителството Джанис Иконому отбеляза, че администрацията на Мицотакис "е в постоянен контакт с пазара и обмисля серия от интервенции".

Досега отговорът на правителството в справянето с недоволството на потребителите и финансовото затруднение беше въвеждането на всестранни субсидии, предоставяни на доставчиците на електроенергия.

Със специалните разпоредби, предвидени за бедни и уязвими потребители, тъй като те са най-тежко засегнати, невъзможността за плащане на сметката за електроенергия доведе до прекратяване на електрозахранването.

Новата година завари страната в плен на безпрецедентна лавина от високи цени на енергията, които скоро се превърнаха в безразборно увеличение на цените на храните и стоките, което породи силен инфлационен натиск.

Последните данни на ELSTAT показват, че инфлацията за януари 2022 г., като се вземе предвид хармонизираният индекс на ЕС, се е повишила до 5,5%, най-високата стойност от 20 или повече години и до голяма степен се дължи на високите цени на енергията.

Евростат изчислява, че гръцката инфлация се е повишила с повече от един процентен пункт за един месец, от 4,4% през декември 2021 г. Ако това се потвърди, когато ELSTAT публикува данните си на 15 февруари, индексът ще отбележи най-високото си отчитане през последните 11 години.

Последният път, когато се изкачи толкова високо, бе през септември 2010 г., достигайки 5,7%.

Гърция вече не е една от държавите в ЕС с най-малко повишения, тъй като през януари тя отбеляза седмото най-голямо увеличение на индекса на потребителските цени сред 19 членки на еврозоната. Средният процент в еврозоната беше 5,1% миналия месец.

Правителството вече е платило 1,7 милиарда евро субсидии за поддържане на цените на дребно на електроенергията и газа на управляеми нива, като допълнителни 2 милиарда евро са предвидени до май.

Това е първият път, откакто Гърция се присъедини към еврото, когато правителството прибягва до широкообхватни енергийни субсидии, за да избегне социални вълнения и повишаване на потребителските цени за неенергийни продукти.

Гърция не е единствена в Европа в субсидирането на потребителските цени на електроенергията и газа, Италия, Испания и Португалия въведоха някакъв вид субсидия, за да помогнат на потребителите.

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас повтори ангажимента на правителството да предостави финансова подкрепа на потребителите.

"Подкрепата за домакинствата ще продължи непрекъснато, докато не настъпи намаляване на високите цени на енергията на международните пазари", каза Скрекас.

Той добави, че "януарските цени на електроенергията на едро от 227,30 евро/MWh са били само малко по-ниски, отколкото през декември".

Цените на електроенергията на едро, търгувани на Атинската енергийна борса (ENEX), сега са пет пъти по-високи, отколкото преди година.

Въвеждането на значителни енергийни субсидии повдига по-фундаментален въпрос за функционирането на пазара и липсата на адекватна конкуренция.

Някои анализатори посочват, че преките субсидии за специфични масови потребителски продукти, като електричество и газ, подкопават принципите и правилата на вътрешния пазар на ЕС, чието разработване отне повече от 40 години.

Предлагането на широко разпространени субсидии на избрани групи потребители и въвеждането на постоянен механизъм за подкрепа, ориентиран към субсидии, за противодействие на високите цени на ниво съвет на ЕС подкопава свободното функциониране на енергийните пазари, движени от конкуренцията в цяла Европа.

Решаването на проблемите с високите цени на енергията в Европа е свързано повече с енергийната политика и грешните приоритети, казват анализатори.

Цените на промишлените производители скочиха до 21-годишен връх миналия месец, което показва по-нататъшно покачване на цените на дребно през следващите седмици и месеци.

Продължаващото повишаване на цените на електроенергията на едро води до висока поддръжка на енергийните разходи, което затруднява производителите и търговците на дребно да абсорбират повишенията и да им попречат да достигнат до потребителите.

На всичкото отгоре сега има въздействието на скорошното застудяване върху селскостопанската продукция, тъй като вече се появяват повишения на цените на зеленчуците.

Данните на ELSTAT показват, че индексът на цените на промишлените производители се е увеличил с 29,4% миналия месец спрямо декември 2020 г.

Освен че е най-голямото годишно покачване, статистиката показва, че декември 2021 г. представлява исторически връх.

Драматичното увеличение миналия месец беше такова, че в сравнение с ноември 2021 г. цените на индустриален производител отбелязаха месечен ръст от 5,7%.

"Докато в миналото ценовите листи, изпращани от доставчиците до супермаркетите, оставаха същите до три години, сега те могат да се променят до три пъти годишно", каза говорител на голяма асоциация на търговците на дребно.

Икономиката на еврозоната е със значително забавяне

Икономиката на еврозоната е със значително забавяне

Инфлация, нарастване на Covid случаите, по-високите цени на енергията