Гърция обеща да предостави на Украйна военна подкрепа "колкото е необходимо" по време на среща между министрите на отбраната на двете страни, проведена в Атина в четвъртък, съобщава "Грийк рипортър".

Гърция предложи да подкрепи Украйна с артилерийски боеприпаси, боеприпаси за малки оръжия, достъп до гръцки медицински заведения за ранен украински персонал и допълнителна доставка на бойни машини на пехотата (БМП) от съветската епоха.

Гръцките въоръжени сили също ще осигурят обучение за оператори на танкове и специални части.

Има обаче ограничения, които Гърция ще наложи при предоставянето на военна помощ. Най-вече Атина няма да се присъедини към други западни нации като САЩ, Обединеното кралство и Германия в изпращането на своите най-модерни основни бойни танкове, които да бъдат използвани от украинските сили.

Гърция "ще предостави всякаква подкрепа на Украйна в този много важен, решаващ етап от войната", каза гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос по време на съвместна изява с украинския си колега Олексий Резников в четвъртък.

Помощта ще включва важни доставки като артилерийски снаряди и боеприпаси за малки оръжия, като и двете бързо се изчерпват във войната на изтощение между Русия и Украйна.

Гърция и Русия имат исторически близки връзки, но Москва е силно критична към позицията на Атина относно конфликта в Украйна. След инвазията миналия февруари гръцкото правителство избра да предостави подкрепа за Украйна под формата на военни доставки и санкции срещу Русия като част от по-широки западни усилия, водени от САЩ.

Атина обаче ще постави ограничения върху степента на помощта, предоставена на Киев, особено защото Гърция има свои собствени опасения за сигурността в Източното Средиземноморие, въпреки скорошното размразяване на отношенията със съседна Турция.

По време на обръщение към гръцкия парламент точно преди посещението на Резников, Панайотопулос се стараеше да подчертае, че Гърция няма да застраши собствените си интереси на националната сигурност с предоставянето на важно военно оборудване на Украйна.

"Слуховете се разпространяват широко: че ще изпратим бойни самолети и С-300 и това, и онова. За бога", каза гръцкият министър на отбраната. "Ние даваме това, което можем да дадем, но нищо, което би отслабило дори и най-малко собствените ни отбранителни способности, предвид собствените ни предизвикателства пред националната сигурност."

Най-важното е, че Панайотопулос изключи възможността за изпращане на който и да е от гръцките основни бойни танкове Leopard 2 в Украйна, на фона на решението на САЩ, Обединеното кралство и Германия да предоставят Abrams, Challenger и Leopard за използване от украинските въоръжени сили.

Панайотопулос обаче настоя, че Гърция трябва да предостави повече БМП-1 за Украйна. Гърция се съгласи да изпрати 40 от превозните средства в Украйна миналия септември.

"Изпратихме БМП и трябва да изпратим още", аргументира се министърът на отбраната. "Ако имаме възможности от запасите, от излишъка, ще помогнем, защото от първия момент казахме, че подкрепяме всяка борба срещу всеки ревизионизъм."

Гръцкият военен министър отива на посещение в Турция

Гръцкият военен министър отива на посещение в Турция

Продължава затоплянето на двустранните отношения