Гърция изпрати официално искане до САЩ за придобиване на 18-24 стелт многофункционални изтребители-бомбардировачи F-35, започвайки през 2021 г. съобщава гръцкият вестник Proto Thema, позовавайки се на информация от гръцкото министерство на отбраната и цитиран от ТАСС.

След решението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да закупи 18 (шест нови и 12 използвани) френски изтребителя Rafale, гръцкото правителство официално поиска от Вашингтон незабавна покупка на американски изтребители F-35.

Официално писмо за интерес (Letter of Request - LOR), изготвено от гръцкото министерство на националната отбрана е изпратено до администрацията на САЩ на 6 ноември. "Решението за включване на Гърция в програмата F-35 Joint Strike Fighter ще се основава на различни фактори, като програмата на изтребителите, плана за изплащане, конфигурацията на самолета и възможната комбинация за общо 18-24 самолета (нови или използвани, ако има такива)", се казва в писмото за интерес на Министерството на отбраната.

"Ще Ви бъдем благодарни за незабавен отговор", се казва в това съобщение, подписано от генералния директор по оръжие и инвестиции Теодорос Лагиос. "Поради вътрешните финансови договорености и други приложими правила в рамките на бюджета и изискванията на ЕС за дефицита, е много важно първите F-35 да бъдат доставени през 2021 г. От наша страна ще направим всичко възможно да изпълним тази амбициозна програма".

Поканени са компетентни американски служители да посетят Гърция възможно най-скоро, за да продължат дискусията относно придобиването на ескадрила F-35. "Бихме искали да отговорите на това искане с възможно най-голяма спешност, защото имаме възможността за придобиване на F-35 в най-близко бъдеще", подчерта гръцкото министерство на отбраната.

Официалният представител на кабинета на министрите Стелиос Пецас, отговаряйки в понеделник на брифинг на искане на журналисти за потвърждаване на официалния интерес на Гърция за закупуване на F-35, се позова на изявлението на гръцкия премиер в Солун през септември, че по-специално Гърция продължава да укрепва възпиращия потенциал на страната чрез нови оръжейни програми. "Ще направим подходящи изявления, когато постигнем споразумение", каза Пецас.

Гръцкият премиер, изказвайки се на 12 септември в Солун, заяви, че Гърция ще придобие 18 нови френски многофункционални изтребителя Rafale, 4 най-нови многофункционални фрегати и 4 фрегати MEKO. Заедно с новите кораби ще пристигнат четири военноморски хеликоптера ROMEO. Арсеналът на клоновете на въоръжените сили ще бъде попълнен с противотанкови оръжия за армията, свръхмощни торпеда за флота и управляеми оръжия за ВВС, а персоналът на въоръжените сили ще бъде актуализиран с помощта на приемането на 15 хиляди души, каза Мицотакис.

Според него отбранителната индустрия на страната също ще бъде укрепена и ще бъдат инвестирани средства за защита на информацията, предавана от въоръжените сили от хибридни кибератаки. Гърция засилва отбраната си на фона на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Гърция реагира остро на посещението на Ердоган в Северен Кипър

Гърция реагира остро на посещението на Ердоган в Северен Кипър

Директно нарушение на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност...