Властите в Атина решиха да отзоват посланика си от Русия, предаде Дойче веле с позоваване на гръцкия телевизионен канал ANT1.
На мястото на сегашния посланик Андреас Фриганас ще бъде назначен друг дипломатически представител.

Решението за отзоваването е взето от министъра на външните работи Никос Коциас, посочва пред ANT1 неназован източник от дипломатическите среди.

По-рано през този месец Русия обяви, че гони гръцки дипломати като "огледални мерки" срещу "неприятелските действия" на Атина срещу руски дипломати.

През юли Гърция експулсира двама руски дипломати заради опитите на Москва да саботира споразумението между гръцката и македонската страна за името на Македония. На други двама руски представители беше отказан достъп в страната.

Гърция обвини руската дипломатическа мисия, че се намесва във вътрешните й работи и подкупва държавни служители и свещеници, за да се противопоставят на нормализирането на отношенията със съседната страна. В скандала се оказаха замесени и монаси от Атон.

След избухването на скандала руски църковни служители се оплакаха, Гърция че им отказва визи. Отказите са продиктувани от това, че след разкрития опит за руска намеса във вътрешните работи на страната, свещениците от Русия се приемат като потенциални шпиони и агенти на влияние".

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини британските и американските партньори, че оказват натиск върху гръцката страна.

В отговор Атина обвини Москва, че не уважава Гърция и не разбира ценностите на гръцката политика.

Гърция и Русия са в дипломатическа война

Гърция и Русия са в дипломатическа война

Андреас Фриганас беше извикан