Гърция ще прилага ваксината на AstraZeneca само при хора на възраст над 30 г. след регистриране на редки случаи на тромбоза, обявиха от националната комисия за ваксините, предаде "Ройтерс".

Тази седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила редки случаи на тромбоза сред ваксинирани с продукта на AstraZeneca, но увери, че ползите от ваксината все още са повече от рисковете.

"Националната комисия за ваксинация, след като прегледа цялата налична информация, препоръчва да продължи имунизационната програма с всички достъпни ваксини, включително и с ваксината на AstraZeneca, която да се прилага при хора на възраст над 30 г.", се казва в съобщение на комисията и се допълва, че рискът от сериозно заболяване и смърт от коронавируса е много по-голям от риска от възможна тромбоза след ваксинация, особено при хората на възраст над 30 г.

Гърция е регистрирала 288 230 случая на коронавирус и общо 8680 починали. До момента балканската държава е поставила 378 997 дози от ваксината на AstraZeneca и е поръчала 1,35 милиона. Също използва ваксините на Pfizer и Moderna за имунизиране на над 2 милиона души.