Гърция е "рай за фалшиви паспорти". Това пише германският таблоид "Билд", цитиран от гръцкия вестник "То вима".

През тази година гръцката полиция е разбила пет големи мрежи за фалшиви паспорти.

Проблемът с фалшивите документи е принудил германските власти да отменят шенгенските правила за гръцки граждани и пътуващите до Гърция, което принизява гражданите на балканската страна до граждани на държави, които не са членки на ЕС.

Гърция бясна на Германия, че спря действието на Шенген за гърци

Гърция бясна на Германия, че спря действието на Шенген за гърци

Гърците подложени на яки проверки и разпити на германските летища

Според германското издание фалшив гръцки паспорт с билет до Германия струва между 4 000 и 5 000 евро.

Фалшификаторите дават гаранция. Посредник ескортира "клиентите" до летището и ако те не успят да преминат проверките, парите им се възстановяват. Купувачите дават част от сумата при поръчването на фалшив паспорт и останалата част, когато достигнат крайната дестинация.

Репортер на "Билд" твърди, че е закупил фалшив паспорт в Атина. "Лесно е да се намерят фалшификатори в Атина: в кафенета, вестникарски будки и приемни центрове за бежанци", пише "Билд".

Репортерът разкрива, че се е срещнал с посредник в кафене в Атина преди Коледа. Той разкрил, че е германски журналист и иска да пътува до Сирия през Турция. Макар че посредникът първоначално се усъмнил, той посъветвал репортера да закупи български паспорт. Журналистът го направил, използвайки името Петър Иванов.

Посредникът твърдял, че може да се сдобие с паспорта на всяка държава, включително и на Канада. По думите му за бежанците италианските и гръцките паспорти са най-добрите. Тези, които могат да преминат през проверките на летищата, са по-скъпи.

Журналистът закупил по-евтин паспорт за 2000 евро, тъй като не трябва да преминава през проверки на летище.

Посредникът добавил, че откакто германски служители са разположени в Гърция, проверките са по-детайлни и съответно цената на фалшивите паспорти се е покачила.

В момента най-лесният начин да се достигне до Германия с фалшив паспорт е първо да се лети до Италия и оттам с влак на север, допълва "Билд".