Гръцкият премиер Алексис Ципрас заплаши да не участва в бъдещи споразумения на ЕС за мигрантската криза, ако тежестта не бъде справедливо споделена между страните членки, цитиран от „Франс прес”.

Той се закани да не позволи страната му да се превърне в човешки „склад”.

Гърция повече няма да приема споразумения, ако бремето и отговорностите не бъдат споделени пропорционално”, каза той пред парламента.

Ципрас добави, че ще се срещне с лидерите на гръцките партии за приемане на обща позиция за справяне с кризата преди срещата на върха между ЕС и Турция на 7 март в Брюксел.

Нуждаем се от по-широк политически консенсус по този казус”, каза той, допълвайки: „Няма да позволим на нашата страна да се превърне в склад за души”.

Според него „позорно” е, че някои страни отказват да приемат взетите на европейско ниво съвместни решения и вместо това действат едностранно за спиране на притока на мигранти.

Австрия размаха пръст на Брюксел заради мигрантите

Австрия размаха пръст на Брюксел заради мигрантите

Трябва да се знае като цяло

Ципрас вече изрази „недоволството” си към ЕС, след като Атина беше изключена от организирана от Австрия среща за обсъждане на кризата с министри от балкански държави, проведена вчера.