Гърция ще съкрати карантината за идващите пътници и ще отвори отново църквите за Коледа, заяви правителствен говорител в петък, въпреки че нивата на зараза с коронавирус остават високи, съобщава АФП.

"До 9 души ще бъде разрешено в църкви и до 25 души в катедрали" на Коледа и Богоявление, коментира пред журналисти правителственият говорител Стелиос Пецас.

Има добри новини за някои малки фирми, тъй като фризьорските салони и книжарниците също могат да възобновят работата си от понеделник.

Продължаващата блокада заради коронавируса до 7 януари остава в сила, но карантинният период за входящите пътници ще бъде намален от 10 на три дни за пристигащите от 18 декември, обясни Петсас.

Правителството добави, че поради големи закъснения в доставката на колети, магазините могат да разпространяват онлайн поръчки чрез странични изходи до 7 януари, където е възможно.

"Само на един човек ще бъде позволено да вземе поръчката им ... трябва да избягваме голяма социална мобилност и тълпи извън магазините", коментира министърът на развитието Адонис Георгиадис.

Гърция се бори да облекчи натиска върху здравната си система на фона на стотици ежедневни инфекции и десетки смъртни случаи.

От февруари досега са регистрирани над 120 000 случая и над 3300 души, починали от коронавируса. В момента над 80% от леглата за интензивно лечение в цялата страна са заети, каза Петсас в петък.

Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната съобщава МВнР на България.

Изискваната карантина и бързи тестове за COVID-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 7 до 23 часа, което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Забраната за излизане навън на територията на Гърция вече е в интервала между 22 и 5 часа.

При необходимост от съдействие българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg.

Гърция се бори с втората вълна на пандемията

Гърция се бори с втората вълна на пандемията

Властите вземат мерки