Гърция планира да съкрати валидността на гръцкия сертификат за ваксинация за всички възрастови групи. Новината съобщи гръцкият здравен министър Танос Плеврис. Плеврис разкри, че сертификатите за ваксинация ще останат валидни седем месеца само след последната доза от ваксината, съобщава SchengenVisaInfo.

Министърът обясни, че всички, които не получат допълнителна ваксина в рамките на седеммесечния период, ще се считат за неваксинирани, което показва, че ще бъдат обект на ограничения.

Смята се, че гръцките власти са решили да вземат такова решение, за да защитят общественото здраве, както и да предотвратят по-нататъшното разпространение на COVID-19 и варианта Омикрон.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че Гърция е регистрирала 239 038 нови случая на заразени през последните седем дни. За същия период в страната са регистрирани 496 нови смъртни случая.

Що се отнася до процента на ваксинация, данните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че 65,8% от цялото пълнолетно население в Гърция е напълно ваксинирано срещу вируса, докато 69,8% са взели само една доза.

33,4% от населението в Гърция е получило бустер доза.

По отношение на валидността на сертификатите за ваксинация, Европейската комисия обяви, че от 1 февруари сертификатите за ваксинация в ЕС ще останат валидни само девет месеца, като отбеляза, че единният период на приемане на тези сертификати ще гарантира, че държавите-членки на ЕС спазват координирани мерки за пътуване.

Освен това, в подкрепа на това решение ЕК твърди, че срокът на валидност от 270 дни се основава на налични научни доказателства и обективни критерии.

Що се отнася до бустерните дози, Комисията обясни, че те също ще бъдат записани в сертификатите. Бустерните дози от еднодозовата ваксина ще бъдат записани като "2/1", докато бустерните дози на ваксината с две дози ще бъдат записани като "3/3".

Преди това Гърция също промени правилата си относно сертификата за възстановяване. Сертификатите за възстановяване на COVID-19 ще бъдат валидни за вътрешни пътувания в Гърция само ако са издадени 14 дни след като дадено лице получи първия си положителен резултат от теста за COVID-19.

Обяснено бе, че новото правило за удостоверенията за възстановяване важи за всички, които желаят да вземат вътрешен полет, докато са в Гърция, включително пътуващи от други държави.

Гърция отчете над 43 000 нови Covid случая

Гърция отчете над 43 000 нови Covid случая

Повечето от пациентите в интензивни отделения са неваксинирани