Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис каза във вторник, че пандемичните "условия ни позволяват да продължим със спирането на мерките за защита от 1 май". Мерките, които трябва да бъдат отменени, са Covid-Pass, тоест сертификат за ваксинация и възстановяване от Covid-19, както и задължителното използване на маски на закрито, съобщава "Кийп толкинг Грийс".

В интервю за телевизия "Скай" Плеврис обаче подчерта, че сертификатите няма да бъдат премахнати. "Тоест, валидността на сертификатите за ваксинация и болести е преустановена - а не отменена - здравните протоколи за туристически дейности са опростени, както и тестовете (тестванията) на граждани за влизането им на различни места".

Той добави, че "мерките ще бъдат преразгледани през септември". Плеврис каза още, че по време на празничния период на гръцкия православен Великден на 24 април, че "ограниченията са още по-леки от миналата година".

Междувременно комисията от епидемиолози на страната се събира в сряда, за да вземе решение относно Covid-Pass и задължителното използване на маска, мерките в църквите през Страстната седмица, Възкресението и Великденските служби, както и премахването на самотестовете за студенти.

Използването на маска в затворени зони и на открито, където има струпване, се счита по-малко за ограничение, а повече за мярка за лична защита. Здравните експерти в страната са много неохотни, когато става въпрос за премахване на задължителното използване на маска на закрито или при струпване на открито.

"Можем да бъдем по-предпазливи с маската, няма нужда да правим прибързани ходове", каза Плеврис в интервюто си.

Поддържането на защитната маска във всички затворени пространства, но също и на открито, където има струпвания, например за службата за Възкресение и отрицателните тестове, преди хората да се свържат с уязвими или възрастни хора, са двете предпоставки, които ще гарантират, че великденските празници няма да предизвикат ново избухване на пандемията в Гърция.

Гърция отменя задължителната ваксинация за възрастните хора

Гърция отменя задължителната ваксинация за възрастните хора

Досега се предвиждаше ежемесечна глоба от 100 евро за неваксинираните