Властите в Гърция спряха доставка на храни в страната от Турция, съобщи БНР.
Иззета е цялата пратка с храни - около 400 тона плодове, зеленчуци и ядки, съдържащи опасни и дори отровни вещества.

Към момента се проверяват всички магазини и открити пазари в северните части на Гърция, предимно в област Еврос, която се намира в близост до Турция и където вносът е предимно от Турция.

Властите в страната предупреждават клиентите задължително да изискват при покупка документи за извършена проверка от санитарните органи.

Пратката е спряна, защото в зелени и червени чушки е открит пестицид, който не се използва вече повече от 40 години, обясняват от гръцката агенцията по безопасност на храните. Наличието на отровни вещества е установено и в други продукти, главно ядки - орехи, бадеми, фъстъци и лешници.

От гръцката агенция продължават проверките в цялата страна. Властите в южната ни съседка предупреждават, че приемът на дори малко количество от некачествената стока може да доведе до силни здравословни проблеми.

От Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) заявиха за БНТ, че на територията на страната ни се правят регулярни проверки и на този етап няма данни за засечени опасни храни.