Според вътрешни източници на вестник „Ведомости", газовият монополист на Русия има намерение да придобие контролния пакет на третата по размер в страната компания за нефт и газ ТНК-ВР до края на тази година, информира money.bg.

Вече е решен въпросът, че ТНК-ВР ще бъде продадена за $20 млрд., на Газпром. Сделката ще бъде закрита до края на тази година" , съобщи за руската бизнес медия източник, близък до ръководството на Газпром.

Близък до единия от съсобствениците на ТНК-ВР също потвърждава, че Газпром е твърдо решен да осъществи сделката.

Още в началото на годината Газпром е предложил да изкупи дяловете от руските акционери на ТНК-ВР. Освен това с британската ВР вече има договореност за покупка на 1% от акциите на руско-британското смесено предприятие, за да стане пакетът на Газпром контролен.

Руските анализатори отчитат, че в предишните големи поглъщания от страна на Газпром - покупките на Sakhalin Energy и „Сибнефть" - инвестициите не са били предвидени в бюджета на компанията, а са привличани кредити в последният момент. Към 1 октомври 2007 г. по сметките на Газпром и основните му дъщерни предприятие е имало почти 245 млрд. рубли парични средства и техни еквиваленти.

От ръководството на ВР и „Альфа-групп" засега отричат „слуховете".

Но информаторите на Ведомости твърдят, че наскоро Газпром е уведомил руските акционери за своите намерения, както и за наличието на договореност с ВР за покупката на единия процент, нужен за контрол.
Акционерите на ТНК-ВР не възприели това като нормално предложение: „Нещата не се правят така".

Един от мениджърите на монополиста признава, че Газпром отдавна се интересува от покупката на контролния пакет в ТНК-ВР. Но до миналата година действаше мораториум за продажба на дялове сред акционерите на ТНК-ВР.

Има предположение, че желанието Газпром да придобие контролния пакет може да попречи на покупката от ТНК-ВР на 63% от акциите в „Русиа петролеум", собственикът на лиценза за голямото находище в Ковикта.

Анализатор на "Тройка диалог" коментира, че решението на Газпром да купи ТНК-ВР е политическо, което даже не се взима от самото монополно предприятие, а по-високо. Надали руските акционери ще могат да се съпротивяват дълго.

„Освен това, ако действително им заплатят $20 млрд., те трябва да бъдат удовлетворени", допълва той.