Висш американски генерал каза в петък, че военните престъпления в Украйна не могат да бъдат скрити, Киев повдигна нови обвинения срещу Русия след откриването на масово гробище в североизточна територия, след изгонване на руските войски, съобщава "Ройтерс".

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, каза, че ще прояви сдържаност, ако се появят съобщения в медиите, сочещи, че на мястото на инцидента са открити тела с ръце, вързани на гърба.

"По отношение на съвкупността от мащаба (на потенциални военни престъпления), не знам. Но бих казал, че светът ще разбере. Военните престъпления не могат да бъдат скрити, особено неща като масови гробове", каза Мили пред репортери в Естония, където присъства на среща на НАТО.

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Всички трупове ще бъдат изследвани

Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в петък на пресконференция, че масовото гробище открито в Изюм е "ужасяващо" и "отвратително".

Кърби подчерта, че това е "за съжаление в съответствие с вида на покварата и бруталността, с която руските сили водят тази война срещу Украйна и нейния народ".

Той отбеляза, че САЩ ще продължат да "активно подкрепят усилията за документиране на военни престъпления и зверства, които Русия извършва в Украйна".

Кърби сподели, че Вашингтон планира да продължи да предоставя на Украйна "ключови способности, за да отговори на техните развиващи се изисквания на бойното поле".

Белият дом не се отказва от помощта за Киев - има още дълъг път

Белият дом не се отказва от помощта за Киев - има още дълъг път

Джо Байдън коментира успехите на Украйна с признание за "значителен напредък"