Полицията в Китай събира кръвни проби от мъжете и момчетата в цялата страна за изграждане на генетична карта на около 700 милиона китайци от мъжки пол. Това осигурява на правителството нов мощен инструмент в тяхната високотехнологична надзорна държава, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Програмата за събиране на проби за изграждане на широка база данни с ДНК е стартирана в края на 2017 г., се посочва в ново изследване, публикувано от Австралийския институт за стратегическа политика. Организацията за изследвания се базира на документи, които също са разгледани от вестника.

С тези база данни властите ще могат да проследяват роднините на китайските мъже, използвайки кръв, слюнка или друг генетичен материал.

Американска компания подпомага Китай в тази програма. Базираната в Масачузетс Thermo Fisher е продавала тестове на китайската полиция. Американски законодатели критикуват компанията за продажбата на материали на китайските власти, но компанията защитава бизнеса си.

Програмата е част от усилията на Китай да използва генетичен материал за контрол на населението, което към момента е предимно с фокус проследяване на етническите малцинства и други конкретни групи. Страната все повече използва модерни камери за наблюдение, системи за лицево разпознаване и изкуствен интелект за контрол на населението.

Китайската полиция заявява, че се нуждаят от тази база данни, за да залавят престъпниците и че донорите са съгласни да осигурят ДНК. Правозащитни организации обаче предупреждават, че националната база данни с ДНК може да помогне на правителството да наказва роднини на дисиденти и активисти. Активисти алармират, че събирането на ДНК се случва без съгласието на мъжете и момчетата, защото гражданите живеят в авторитарна държава, в която буквално нямат право да отказват.

Кампанията дори се провежда и в училищата, където служители на полицията вземат кръв от момчетата.

Китайските власти събират ДНК проби само от мъжете и момчетата поради една проста причина - статистиката показва, че те извършват повече престъпления.

Китай е държавата в света с най-голямата база от данни с генетичен материал, общо 80 милиона профила. Но тук предимно са включени данни за заподозрени престъпници или групи, които се разглеждат като потенциално дестабилизиращи, а също така и някои чужди мигранти, които идват от съседни държави. Полицията също събира ДНК от етнически малцинства като уйгурите като начин за затягане на контрола на Комунистическата партия над тях.