Няма да подпиша закона за албанския език. Това заяви македонският президент Георги Иванов и така потвърди заявената си по-рано позиция, заради която законът бе върнат в парламента, предаде македонската агенция "Нова".

Като президент на Македония няма да позволя това, защото Конституцията и съвестта ми не ми го позволяват. Няма да подпиша указ за закон, който е приет по този начин. Закон, който злоупотреби европейското знаме, закон за който не се водеше дебат по промените, които произлязоха от моите препоръки, закон, който се гласува извън всички процедури, закон, който е противоконституционен и закон, който нарушава дадените гаранции. Това се казва в изявлението му.

Македонският парламент направи албанския втори официален език

Македонският парламент направи албанския втори официален език

64 депутати гласуваха в подкрепа на проектозакона

Македонските депутати одобриха днес законопроект, с който албанският става вторият официален език в държавата. 64 депутати гласуваха в подкрепа на проектозакона. Нито един депутат не е гласувал против промените.

Исканите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поправки не бяха разгледани.

Гласуването се проведе след напрежение между бившия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и председателя на парламента Талат Джафери. 

Пред парламента поддръжници на опозицията протестираха срещу закона.