Служител на компания в Германия успя да осъди работодателите си за "трудова злополука" и да получи обезщетение, докато работеше у дома, съобщи The Guardian. Германския съд се произнесе в полза на мъж, който пострадал, докато вървял от леглото към домашния си офис.

Според показанията на пострадалия, докато вървял нагоре по витата стълба, която свързва стаите, неназованият мъж се подхлъзнал, паднал и наранил гърба си.

Двете първи съдебни инстанции, които разгледали делото, не успели да се съгласят с твърдението, че краткото пътуване от едно помещение до друго може да се счита за командировка. Но Висшият федерален социален съд постанови, че "първото сутрешно ставане от леглото до домашния офис е пътуване за работа и подлежи на официална застраховка". Следователно служителят трябва да бъде обезпечен, тъй като е пострадал по време на работа.

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Германия

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Германия

В редица градове на страната се проведоха демонтрации

В присъдата е посочено, че работникът е "претърпял трудова злополука, когато е паднал сутринта, на път за домашния си офис".

Не е ясно дали мъжът е работил от вкъщи заради пандемията или го е правил и преди. В решението се посочва, че законът се прилага за "дистанционни работни места", каквито са и "компютърните работни станции, които работодателят поставя в частната собственост на служителите".

Това е първи подобен случай, при който служител съумява да осъди работодателя си, за да му плати обезщетение за трудова злополука у дома. През последните две години в Европа бяха заведени няколко подобни иска, но без успех. Към настоящия момент се водят дебати и по повод битовите разходи и каква част от тях трябва да посрещат работодателите, тъй като служителите им работят от домовете си. Въпросът остава все така без отговор, а ситуацията изглежда все по-странна.