Правителството на Германия инвестира 500 милиона евро в подобряване на вентилационните системи в обществените сгради, което може да помогне за спиране разпространението на коронавируса, информира Би Би Си.

Средствата ще помогнат за циркулацията на въздуха в обществените сгради, музеите, театрите, университетите и училищата. Частни компании няма да получат от финансирането.

Мерките за борба с коронавируса в Германия падат в съдилищата

Мерките за борба с коронавируса в Германия падат в съдилищата

Здравният министър на страната е "много разочарован"

Проучвания показват, че вирусът може да остане във въздуха в стая най-малко 8 минути.

По-студеното време излага повече хора на риск, защото са принудени да стоят повече време на закрито.

Основната цел на германското правителство е да подобри съществуващата вентилационна система, а не да я подменя с нова, което ще струва много повече средства.

Всяко подобрение не трябва да е повече от 100 000 евро. Парите също са и за сензори за измерване на нивото на въглероден диоксид, които ще показват дали качеството на въздуха в стаята е нездравословнo. Отпускането на средствата започва от вторник.

Правителството също иска училищата, които не са с централна вентилация, най-малко да получат мобилни системи за пречистване на въздуха. Но много ще зависи и колко често стаите са проветрявани с отваряне на прозорците.

Нов рекорд на заразени в Германия с COVID-19

Нов рекорд на заразени в Германия с COVID-19

Тревожна тенденция

Баварската медия BR24 съобщава, че мобилните вентилтори, които филтрират малки частици и струват от 2000 евро, могат ефикасно да прочистват въздуха в стая за минути.

Но германски експерти предупреждават, че някои системи може и да нa се толкова ефикасни срещу коронавируса, а дори и в някои случаи да влошат качеството на въздуха.

Германия потвърди 4325 нови случая за последните 24 часа.