Германия подготвя мерки за пристигащите от регионите на Варна, Благоевград и Добрич. Това съобщиха от МВнР, позовавайки се на посолството ни в Берлин, където е постъпила информация от Министерството на външните работи на Германия.

Това е като част от превенцията срещу коронавируса. Варна, Благоевград и Добрич ще бъдат обявени за рискови, като от събота, 8 август. Всички пристигащи от тези региони ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба.

Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Германското Министерство на външните работи ще публикува на сайта си препоръка за въздържане от пътуване към посочените региони в България.