Ръководителите на централните банки на Германия и Франция призоваха за засилване на финансовото сътрудничество между страните членки на еврозоната, за да се запази европейският проект. Те подкрепят създаване на финансово министерство на валутния съюз, съобщават световни агенции.

Преди френско-германски министерски съвет по-късно тази седмица двамата представители на централните банки изтъкнаха, че по-голяма финансова интеграция може да бъде от решаващо значение за запазване на европейския проект.

Гуверньорът на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Гало и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман подчертаха в статия за германския всекидневник Süddeutsche Zeitung, че настоящото състояние на валутния съюз е далеч от идеално, допълвайки, че евроинтеграцията е на кръстопът.

Двамата банкери поясниха, че европейската дългова криза все още не е преодоляна напълно, изтъквайки, че все още има предизвикателства преди еврозоната и ЕС. Те специално посочиха високата безработица в много страни членки, анемичния икономически ръст и липса на ефикасна програма за справяне с продължаващия бежански поток.

Според тях нужно е прилагане на дълбоки структурни реформи от държавите, които се борят с дисбаланс.

Те са убедени, че съвместно финансово министерство на еврозоната може да бъде обещаващ начин за хармонизиране на фискалните политики на валутния съюз, но по думите им това ще зависи дали страните членки са готови да предоставят повече власт на европейските институции.