Външните министри на Франция и Германия изразиха предпазлив оптимизъм относно готовността на администрацията на Доналд Тръмп да се обвърже с разрешаването на конфликта в Сирия, съобщава АП.

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън взе участие в дискусия по въпроса в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в Бон, Германия.

Френският топ дипломат Жан-Марк Еро заяви, че срещата е била "особено полезна", подчертавайки, че разговорите са проведени една седмица преди възобновяване на мирните преговори за Сирия в Женева.

Абсолютно важно е за нас да имаме тесен диалог със САЩ по сирийския казус и по много други въпроси, каза Еро пред журналисти.

Германският му колега Зигмар Габриел изтъкна, че Тилърсън "енергично участва" в дискусията, на която присъстваха също топ дипломатите на Великобритания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Йордания и ЕС.

Габриел каза още, че тези, които са участвали, са постигнали съгласие, че само политическо решение може да донесе траен мир в Сирия.

Външният министър на Германия обаче подчерта, че подкрепата на Русия е решаваща за напредък на мирните преговори.

Само с режима в Дамаск не могат да бъдат проведени сериозни преговори, смята той.

Еро повтори позицията на Париж, че Асад не може да бъде част от бъдещо сирийско правителство, допълвайки, че Европа няма да отпусне пари за възстановяването на Сирия, ако Башар Асад остане на власт.

Германия и Франция призоваха Русия да играе по-конструктивна роля в опитите за прекратяване на войната в Сирия.

"Ние вярваме, че Русия може да играе конструктивна роля", каза Еро, цитиран от ДПА.

"Русия трябва да спре да разглежда членове на опозицията като терористи", призова френският външен министър.