Германия и Саудитска Арабия разрешиха дипломатическия спор, който обтегна отношенията между двете страни за период от почти една година. Това съобщи германският външен министър Хайко Маас, цитиран от световни агенции.

След 10-месечна криза двете държави се съгласиха да обърнат нова страница.

Рияд: Харири може да напусне Саудитска Арабия, когато пожелае

Рияд: Харири може да напусне Саудитска Арабия, когато пожелае

Според Джубейр обвиненията към страната му, че Харири е задържан са "безпочвени"

През миналата година Рияд изтегли посланика си от Берлин заради коментари за политическата криза в Ливан.

В кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Маас отбеляза, че Берлин съжалява за "недоразумението", което принуди Рияд да изтегли посланика си през ноември 2017 г.

"През последните месеци отношенията ни бяха свидетел на недоразумение, което е в ярък контраст със силните и стратегическите ни отношения с Кралство Саудитска Арабия, за което ние искрено съжаляваме", каза Маас пред саудитския си колеха Адел ал Джубейр.

Харири: Свободен съм! Ще се върна в Ливан

Харири: Свободен съм! Ще се върна в Ливан

Политикът е готов да защитава интересите на родината си

"Трябваше да бъдем по-ясни в комуникацията и ангажимента ни, за да избегнем подобно недоразумение между Германия и кралството", добави германският топ дипломат.

Дипломатическият спор между Берлин и Рияд възникна през миналия ноември, когато бившият германски външен министър Зигмар Габриел заяви, че Саудитска Арабия се меси в политическите работи на Ливан.

По това време ливанският премиер Саад Харири обяви, че подава оставка, докато беше на визита в Саудитска Арабия. Рияд беше обвинен, че е принудил Харири да подаде оставка, което се отхвърляше от монархията. Впоследствие Харири оттегли оставката си и се върна в Ливан.

Ливан иска обяснения от Саудитска Арабия за Харири

Ливан иска обяснения от Саудитска Арабия за Харири

Спекулации, че бившият премиер е бил отвлечен обтегнаха отношенията между двете държави

Коментарите на Габриел разгневиха Рияд, което доведе до изтеглянето на саудитския посланик от Германия и отхвърляне акредитивните писма на германския посланик. Износът на европейската държава с монархията спадна с 5% през първата половина на 2018 г.