Германия поиска достъп до германската журналистка задържана от турската полиция миналия месец, съобщава АФП. Говорителят на грманското външното министерство Мартин Шафер съобщава, че турските власти не са информирали Берлин за задържането на репортера Месале Толу.

"Това е много жалко", коментира той, добавяйки, че немски дипломати не са получили достъп до нея след ареста й на 30 април. "За нас е важно като германски гражданин, да можем да се погрижим за нея".

Шефер коментира, че се смята, че Толу вече не притежава турски паспорт. Според съобщения в медиите, родената в Германия журналистката е с турско гражданство, но през 2007 г. става изцяло германски гражданин.

Той коментира, че турските власти са длъжни да се занимават с делото на Толу, която е държана в затвор извън Истанбул, "не само с достойнство, но и според международното право". Турция ще разбере това достатъчно ясно, коментира Шефер.

Германският телевизионен оператор АРД съобщава, че отряд антитерористи нахлуват в апартамент на 33-годишната Толу в Южен Истанбул. Задържана в женски затвор по обвинение в разпространение на "терористична пропаганда" и принадлежност към "терористична организация ".

Шефер допълва и че двагодишният син на Толу, който според съобщенията е бил в апартамента по време на нападението, е поверен на грижите на семейството й.

Той добавя, че понастоящем има шест немски граждани в турски арести, четирима от които също имат турско гражданство.

Отношеията между Германия и Турция се затегнаха по време на кампания за референдума на Ердоган и продължиха да се затягат допълнително с делото на германско-турският журналист Дениз Юсел, който беше затворен февруари месец в обвинения в тероризъм у все очаква процес.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че арестът на Анкара и третирането на Юсел са "несъвместими с една конституционна държава" и също така предупреди Турция да зачита гражданските права.