Германия иска страните членки да бъдат възнаграждавани с повече регионална помощ на ЕС, ако приемат голям брой мигранти, пише "Файненшъл таймс".

Според изданието подобен ход може да доведе до пренасочване на евросредства от по-бедните държави в Централна и Източна Европа към други региони. Вестникът отбелязва още, че това е признак за недоволството на Германия от действията на Унгария, Полша и други държави, които са големи реципиенти на евросредства, но отказват да приемат мигранти според съгласувана през 2015 г. схема за разселване на бежанци.

Берлин иска следващият мултинационален бюджет на ЕС да бъде по-обвързан с основните политики и ценности на съюза, включително миграцията и върховенството на закона. Германската инициатива идва на фона на растящото безпокойство в Брюксел и други европейски столици във връзка с действията на полското и унгарското правителство, които се разглеждат като атака срещу независимостта на съдебната система и други институции.

Планът, поместен в документ с позицията на Германия, ще бъде голямо отстъпление от традиционното използване на структурните фондове, които предимно са за инфраструктурни проекти, образование и обучение на граждани на ЕС.

Берлин е представил плана на среща тази седмица, разкриха двама души, които са присъствали на разговорите в Брюксел.

Според предложението "структурните и инвестиционни" фондове на ЕС ще подпомогнат правителства, които поемат отговорност за приемане и интегриране на мигранти, които имат право да останат.

Регионалните евросредства представляват повече от 1/3 от дългогодишния бюджет на ЕС, който е в размер на 1 трилион евро.

Бъдещото на регионалните фондове ще бъде една от основните теми на разговорите за бюджета, които започват тази седмица на срещата на върха в Брюксел. Преговорите могат да се проточат до следващата година.

Германският документ, който е с дата 25 януари и е разпратен до правителствата в края на миналия месец, също призовава регионалната помощ на ЕС да бъде "обвързана със спазването на фундаменталните принципи на върховенството на закона", като се отбелязва, че "ценностите на ЕС са основата за единство на съюза".