Германия определи Испания и Холандия като райони с висока честота на коронавирус, което означава, че неваксинираните пътници, връщащи се от тези страни, ще трябва да се карантинират за най-малко пет дни, предаде "Ройтерс".

Този ход съвпада с лятната училищна ваканция в Германия, когато много семейства почиват в двете държави. Докато близо половината германци са освободени от правилата за карантина, тъй като са с 2 дози ваксина срещу COVID-19, само около 2% от тези лицата под 18-годишна са напълно ваксинирани.

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Само 5,5% от новозаразените през последните 24 часа са хора, които са били напълно ваксинирани

Решението на властите в страната вероятно ще бъде посрещнато с гняв от огромната туристическа индустрия в Испания, въпреки че през последните няколко седмици страната отбеляза ръст на броя на диагностицираните случаи на COVID-19. Броят скочи пет пъти между средата на юни и средата на юли. Испанското министерство на туризма заяви в петък, че няма да коментира решението на Германия. Испанските власти заявиха, че с напредъка, постигнат във ваксинирането на населението, броенето на случаите вече не е правилният начин за оценка на епидемиологичната ситуация.

Испания регистрира 624 нови случая на COVID-19 на 100 000 души през 14-те дни до края на миналата седмица, докато Холандия има 670 случая, според данните от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Това се сравнява със 17 в Германия.

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас заяви в петък, че всичко показва, че властите ще трябва да прилагат трета доза ваксини срещу COVID-19, за да се борят с по-нататъшното разпространение на болестта.

Холандия връща COVID мерки след скок на заразени

Холандия връща COVID мерки след скок на заразени

Само седмици след отмяната им

Холандия обяви миналата седмица, че връща COVID мерки след скок на заразени.

Германското карантинно изискване за пътници от региони с висока честота не се прилага за пътници, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца.

Промените за Испания и Холандия влизат в сила от следващия вторник.