Нови детайли са разкрити за мащабно шпиониране от страна на разузнаването на Германия през последните години. Берлин е подслушвал правителствата на страните членки на ЕС и НАТО.

Това става ясно от доклад на парламентарна комисия, цитиран от ДПА.

Десетки представители на чуждестранни правителства са били шпионирани до октомври 2013 година, включително ръководители на държави и правителства, министри, представители на военни институции и други.

Фокусът на провеждания от Bundesnachrichtendienst (BND) шпионаж е бил насочен към дипломатически представители на страни членки в ЕС и НАТО по света – повече от 2/3 от всички 3 300 цели.

BND не е пропуснало да подслушва и десетки неправителствени организации и икономически институции, по-конкретно цели в авиацията и космическата индустрия, търговията на оръжие, транспорта, медиите и консултантски фирми.

През 2013 година се разрази голям международен скандал, след като беше изнесена информация от американската Агенция за национална сигурност, че е провеждала мащабно подслушване по света, включително и телефона на канцлера Ангела Меркел.