Германия трябва да отмени всички ограничения, наложени заради коронавируса, когато бъде предложена ваксина на всички граждани. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА.

По негови думи се очаква това да се случи през август.

След като всички в Германия са получили предложение за ваксинация, вече няма никаква правна или политическа обосновка за каквито и да било ограничения, категоричен бе той.

От своя страна Андреас Гасен, главен изпълнителен директор на асоциацията на здравните застрахователи в Германия, също посочи, че на практика всички ограничения трябва да отпаднат, след като цялото население получи възможност за имунизация. Тогава всеки може да реши индивидуално дали иска да продължи да носи маска, но това вече не трябва да е задължение, подчерта той.

В Германия изключват колективен имунитет без ваксинация на деца

В Германия изключват колективен имунитет без ваксинация на деца

Делта вариантът на коронавируса засяга именно младежите и децата

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че до 21 септември на всички ще бъде предложена ваксинация, докато здравният министър Йенс Шпан заяви, че това може да стане и в края на този месец.

Предстои да бъде получено разрешение и за ваксинирането на деца.

Припомняме, по-рано днес Германското дружество по имунология обяви, че е невъзможно да се постигне колективен имунитет без ваксиниране на деца и юноши.

По данни на института "Робърт Кох" до момента на 56,5% от населението на Германия е била поставена поне една доза ваксина, а 38,9% са напълно ваксинирани.

Отчита се непрекъснат спад на новозаразените, хоспитализираните и смъртните случаи от вируса в страната.

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата