ЕС е изправен пред тежки преговори за удължаване на санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна, тъй като някои страни членки все повече се противопоставят.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за Baltic News Service (BNS), цитирано от „Франс прес”.

Той подчерта също, че Западът трябва да се обвърже в диалог с Русия, за да се върне изгубеното доверие и да се разрешат кризите в Сирия и Либия.

Щайнмайер, който ще проведе разговори със своите колеги в Латвия и Литва с фокус срещата на върха на НАТО през юли във Варшава, добави, че „ние сме наясно, че се увеличава съпротивата в ЕС срещу удължаване санкциите срещу Русия”.

Ще бъде много по-трудно в сравнение с миналата година да се заеме обща позиция по този въпрос, поясни топ дипломатът на Германия.

Той не посочи кои държави са против удължаване на санкциите, но Италия и Унгария са сред най-скептичните, докато Полша и балтийските държави многократно настояваха за продължаване на натиска срещу Москва.

Санкциите срещу Русия изтичат през юли. За удължаването им ще бъде необходимо единодушие. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят казуса следващият месец.

Миналата седмица шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви пред германски всекидневник, че очаква удължаване на санкциите.

Щайнмайер изтъкна още, че Германия ще работи здраво Европа да представи обединен фронт по този въпрос, допълвайки, че санкциите остават свързани с мирните споразумения за Украйна.