Долната камара на германския парламент одобри бюджета за 2019 г. Бундестагът гласува 356,4 милиарда евро (405,2 милиарда долара) за следващата година, което е увеличение с 13 милиарда евро в сравнение с 2018 г., информират ДПА и "Дойче веле".

След тридневен разгорещен дебат депутатите прокараха бюджета с 366 срещу 284 гласа, нито един парламентарист не се въздържа.

Благодарение на увеличените данъчни приходи коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел планира да не взема нови заеми - стратегия, известна в Германия като "schwarze Null" ("черната нула").

Тази стратегия е критикувана, тъй като се налагат ненужни строги мерки за икономии за сметка на инвестициите в образование, жилищно настаняване и инфраструктура.

Бюджетът предвижда повече пари в социалната сфера, за семействата, отбрана и развитие. Включва и данъчни промени, за да се компенсира инфлацията.

По-голямата част от парите, 145,3 милиарда евро, са за социалния сектор и пазара на труда. Предвижда се увеличение на пенсиите, помощи за семейства и други в размер на 9,8 милиарда евро.