Властите в Германия освободиха предсрочно стотици затворници в цялата страна като акт на добра воля в навечерието на Коледа, съобщава ДПА.

По данни на германското министерство на правосъдието общо 1056 лишени от свобода са били освободени предсрочно тази година. Това е значително увеличение в сравнение с миналата година, когато малко над 800 затворници бяха пуснати предсрочно на свобода преди Коледа.

Най-много затворници - 291, са получили разрешение да излязат предсрочно на свобода в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е и най-населената в страната.

Както и в предишни години, Бавария е единствената от 16-те германски провинции, която не участва в т.нар. "Коледна амнистия". При нея предсрочно се освобождават затворниците, чиито присъди изтичат точно след настъпването на следващата година. По този начин те могат да изкарат празниците с близките си, както и да се възползват от услугите на службите за социално подпомагане и на консултантските центрове, преди те да излязат в коледна ваканция.

Има обаче и затворници, които отказват предсрочно освобождаване и предпочитат да прекарат Коледа в затвора.

В повечето случаи затворниците се освобождават дни, а не месеци по-рано. Право на освобождаване имат само лишените от свобода, които са имали добро поведение в затвора и не е трябвало да излежават дълга присъда.