Германия е похарчила 23 милиарда евро през миналата година за интегрирането на повече от 1 милион бежанци и борба с причините за миграцията от чужбина. Това става ясно от правителствен документ, показан на "Ройтерс".

Това е увеличение с близо 11% в сравнение с 20,8 милиарда евро, които Германия е изхарчила през 2017 г., показва документът на финансовото министерство.

Правителството е похарчило 7,9 милиарда евро през изминалата година за мерки, целящи мигрантите да се държат извън ЕС и подобряване на условията на живот в родните им държави, което е с 16% повече в сравнение с 2017 г.

16-те провинции на Германия, които предимно отговарят за настаняването и интегрирането на новопристигналите от държави като Сирия, Ирак и Афганистан, са получили 7,5 милиарда евро от федералното правителство миналата година. Това бележи увеличение от 14% спрямо година по-рано.

Алис Вайдел, парламентарният лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия", критикува правителствената политика на канцлера Ангела Меркел за изхарчените милиарди евро за бежанците: "Това е скъпоструващо парти за добре дошли за сметка на гражданите".