Германският външен министър Хайко Маас призова Европа да промени отношенията си със САЩ, отбелязвайки, че двете страни се отдалечават още преди Доналд Тръмп да поеме управлението на Съединените щати. Той призова ЕС да играе по-голяма глобална роля.

"Факт е, че разстоянието между двете страни на Атлантическия океан стана политически голямо не само заради Доналд Тръмп", пише Маас в коментарен материал за германския бизнес всекидневник "Ханделсблат", предаде "Политико".

Берлин иска ЕС да има независима платежна система от САЩ

Берлин иска ЕС да има независима платежна система от САЩ

Това призова германският външен министър Хайко Маас

"САЩ и Европа се отдалечават от години. Намаляват застъпващите се ценности и интереси, които оформяха нашите отношения в продължение на две поколения", продължи той.

За да се "подновят и запазят" историческите отношения, Германия, Франция и европейските партньори трябва да се стремят към "балансирано партньорство" с Вашингтон, при което те "създават противотежест, когато САЩ пресекат червените линии" и настъпват напред, "когато САЩ се оттеглят", коментира Маас.

Той призова европейските съюзници да "подсилят европейския стълб" на НАТО - "не защото Доналд Тръмп налага нови процентни цели за разходите, а защото ние не можем да разчитаме повече на Вашингтон в същата степен като преди" - и да пристъпят към изпълнение на планове за по-тясно сътрудничество в отбраната и сигурността в ЕС.

Маас също така призова европейските държави да преговарят за "справедливо данъчно облагане" на американските интернет гиганти на Стария континент и поиска създаване на Европейски валутен фон, както и международни платежни канали, които ще са независими от САЩ с цел "засилване на европейската автономия".

Министърът на външните работи защити усилията на Европа юридически да защити компаниите от санкциите на САЩ, свързани с Иран.

"От стратегическа важност е да заявим ясно пред Вашингтон: Искаме да работим заедно. Но няма да ви позволим да действате през главите ни за наша сметка", подчерта Маас.

Той също така очерта планове за изграждане на "многостранен съюз", който ще се ангажира да поддържа "обвързващите правила и честна конкуренция".

Маас пише, че е преговарял с Канада, Япония и Южна Корея за по-тесен съюз и повтори, че "вратата е широко отворена и за САЩ".

Говорител на германското правителство коментира, че споделят много от възгледите на Маас в статията. Според представителя статията има за цел да провокира дебат за отношенията със САЩ.