Германия в сряда призова Израел да не анексира Западния бряг, като заяви, че плановете са в противоречие с международното право, предаде "Дойче веле".

Предложението беше внесено в Бундестага от трите партии в широката коалиция на канцлера Ангела Меркел и беше одобрено без опозиционни гласове.

Всички парламентарни групи, освен крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), предупредиха, че плановете на Израел за анексиране на части от Западния бряг биха застрашили сигурността на Израел и се надяват на решение за две държави.

Външният министър Хайко Маас заяви, че планът заплашва стабилността на целия Близкия изток.

"Мирът не може да бъде постигнат чрез едностранни стъпки", каза Маас.

Депутатите обаче заявиха, че заплашването на Израел със санкции по въпроса няма да има конструктивен ефект.

Този ход, предприет в момента, в който Германия пое председателството на ЕС, значително намалява шансовете за санкции на Европейския съюз, тъй като изисква единодушна подкрепа от държавите-членки на ЕС.

В документа се казва: "Дискусиите относно едностранните санкции или заплахите от санкции нямат конструктивен ефект" върху израелско-палестинския мирен процес.

Борис Джонсън предупреди Израел да не анексира Западния бряг

Борис Джонсън предупреди Израел да не анексира Западния бряг

Щяло да е нарушение на международното право

Припомняме, че вчера Британският премиер Борис Джонсън също предупреди Израел да не анексира палестински селища на Западния бряг.

По-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща да внесе плана за анексиране за гласуване днес (1 юли), но съобщението бе посрещнато с протести в страната както от евреи, така и от араби и беше остро разкритикувано от страна на Европейския съюз.