Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Иран и Саудитска Арабия да оставят настрана различията и да се фокусират върху борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), цитиран от местни медии.

Надявам се, че турбуленцията ще приключи скоро, разумът да надделее и Рияд и Техеран да се фокусират върху това, което наистина е важно – разрешаване на военните конфликти, намиране на политически решения в Сирия, Йемен и навсякъде другаде, и изковаване на победа над ДАЕШ, изтъкна той в интервю за вестник „Билд”.

Щайнмайер добави, че лидерите на държавите в Близкия изток по някакъв начин са задължени към международната общност, която по думите му „работи от години за постигане на мир във връзка с взаимосвързаните конфликти в региона”.

Сега ние се нуждаем актьорите в региона, в Рияд, както и в Техеран, да действат отговорно, поясни германският дипломат.

Вчера германски депутати и политици предупредиха Саудитска Арабия, че могат да преразгледат износа на оръжия за страната.

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел предупреди Рияд, че Берлин може да преразгледа износа на военна техника за монархията.

Берлин също призова Техеран и Рияд да възстановят дипломатическите си отношения.

Сега трябва да преразгледаме дали в бъдеще да заемем по-твърда позиция по отношение на оръжията за отбрана, които до момента продаваме на Саудитска Арабия за националната отбрана на арабската страна. Ние сме в правото си да не доставим бойни танкове или огнестрелни оръжия G36 на Саудитска Арабия, обясни Габриел, цитиран от ДПА.

Германската опозиция в лицето на Зелените и левите партии поиска правителството да спре износа на военна техника за Рияд. Германия е изнесла военна техника за Саудитска Арабия през 2014 г. в размер на 209 милиона евро.

По-рано днес Кувейт обяви, че изтегля посланика си от Иран. Припомняме, посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе подпалено в събота, след като шиитският мюсюлмански духовник Нимр ал-Нимр бе екзекутиран заедно с още 46 души. В отговор на това Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран. Кралството бе последвано от Бахрейн и Судан. Обединените арабски емирства пък ограничиха броя на иранските дипломати в емирството и оставиха в Ислямската република шарже д'афер.