Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните работи.

Четвърти пореден ден спад на новозаразените с коронавирус в Германия

Четвърти пореден ден спад на новозаразените с коронавирус в Германия

3677 са новите случаи за последното денонощие

Държавата подготвя списък от мерки, включително задължително носене на маски на обществени места, ограничено събиране на публични места и бързо проследяване на инфекциозни вериги. Официални представители смятат, че тези мерки трябва да позволят на Германия да върне живота към нормалния си ритъм след изтичане на карантините мерки на 19 април.

Предложенията, съдържащи се в проект на план за действие, са събрани от силовото ведомство на държавата. В плана се казва, че мерките трябва да са достатъчни да поддържат броя на заразените от всеки човек под 1, дори и при постепенно връщане към нормален живот.

Коронавирус: Трети пореден ден спад на новите случаи на заразени в Германия

Коронавирус: Трети пореден ден спад на новите случаи на заразени в Германия

Потвърдените случаи се увеличиха с 5936 за последните 24 часа до 91 714

За да се осъществи това обаче, ще трябва да се използват механизми за проследяване на повече от 80% от хората, които са имали контакти със заразен с коронавирус в рамките на 24 часа от установяване на диагнозата. Училищата ще могат да отворят врати на базата на регионални решения и стриктните гранични проверки ще бъдат смекчени.

В изтекъл в публичното пространство експертен доклад до германското правителство, цитиран от "Политико", се предупреждава за огромни и "неконтролируеми" икономически последици, ако епидемията от коронавирус не бъде овладяна бързо и ограничителните мерки не бъдат отменени до края на април.

За да се избегне най-лошият сценарий, Германия трябва да спре разпространението на вируса и да намали нивото на заразяване (R0 - колко души е способен да зарази един човек с вируса) до под 1 преди Великден. След това блокадата трябва да бъде отменена и случаите на нови заразени трябва да бъдат предотвратени с масово тестване и проследяване на движението чрез мобилните телефони.

Коронавирус: Германия достигна капацитет 100 000 теста на ден

Коронавирус: Германия достигна капацитет 100 000 теста на ден

Това означава, че капацитетът за тестване в страната е нараснал с 14 пъти за четири седмици

Експертите предупреждават, че в Германия могат да починат повече от 1 милион души, ако експоненциалният растеж не бъде поставен под контрол през април.

В Германия има повече от 100 000 заразени с коронавирус, починалите са над 1500. Възстановилите се са близо 29 000. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".